Mollet – Escola d’escacs de Barcelona

 Crònica a càrrec del delegat de l’equip, Ramón Caro.

Dissabte 28 de febrer ens visitava la potent Escola d’escacs de Barcelona (ara abreujaré a EEB, per no escriure el nom complet 20 vegades). És molt curiós començar un matx on saps, abans d’iniciar-se, fins i tot, fa dies, que no tens opcions de guanyar-lo. Almenys, sense que sigui una sorpresa majúscula.

Érem conscients de la mala sort que hem tingut en el primer any a DH per dos factors, un conjuntural (sorteig dels grups) i un fruit de la casualitat (o d’una alineació, si més no, sorprenent de l’EEB contra el Sant Andreu, alineant dos jugadors de, respectivament, 2163 i 2031, contra rivals de 2275 i 2273 que van aprofitar per clavar un 4,5 a 5,5 i, per tant, fer que l’EEB vingués a Mollet amb un l’equip més fort que podien alinear.

Poc després de les 16 hores el president del club, i delegat aquest any de l’equip, ultimava la preparació de la sala de joc quan van arribar la majoria de jugadors del rival, i el seu president, i delegat, Abel Segura. Cap sorpresa, per nosaltres, a la seva (forta) alineació i, segons comentaven jugadors rivals, per ells només una mica de sorpresa amb els nostres taulers 9 i 10, perquè sabien que Bachmann i Vocaturo no jugaven. Comentaven que només els hi sorprenien els taulers 9 i 10, però vam comentar amigablement, que no som professionals i que un parell de titulars no podien jugar, per raons acadèmiques i personals i no van fer molt esforç per venir i jugarien diumenge al matí, que els hi anava millor.

Començava el matx, amb molt bon ambient i puntualitat britànica, com intentem sempre (crec que ho aconseguim) que juguem a casa.

El matx començava amb un ensurt a la taula 8. Morais entrega un alfil a la casella a2 a canvi de 2 peons, “teòric” segons ell, i que, al cap de 15 minuts de joc fa que veiem que “perd peça”. La compensació contra el fort mexicà Ramírez, no va ser suficient al final.

És cert que els escacs no són una ciència exacta. Si algú, en un moment concret del matx, a les 19,30 hores, a les 3 hores de matx, para les partides, i les posa al Fritz, Houdini o Rybka, potser pot pensar que no està la cosa tan malament per la diferència d’ELO i, de fet, m’agradaria fer-ho per que a les 3 hores de matx, Valdés sembla una mica millor contra Rakhmanov, Garriga igualat, amb negres, en una posició demencial contra Moskalenko, Mariano semblava aguantar bé contra Narciso, inclús amb bones perspectives i Cristian sí que semblava pitjor contra Romero. Al tauler 5 Amores semblava clarament millor que Gual (el mòdul, aquí si, haurà de parlar), Montilla no tenia clara la posició i, potser si, semblava inferior i Morros sí que estava clarament millor contra Amalia. De fet, era la partida més clara i en el post-mortem ella ho va reconèixer. Per la part dels “fluixets” com els ha calificat el nostre amic Pere Reginaldo, Morais estava perdut feia estona contra Ramírez i certificava el 0-1 a les 19,48 hores. Gallardo tenia una posició molt complicada pero amb iniciativa i Luque, contra Tatiana, esposa de Moskalenko, ho tenia força bé. En aquell moment, repeteixo, a les 19,30, el matx no pintava malament, almenys per caure derrotat de manera estrepitosa.

Bé, els escacs són així: imprevisibles. Quan tots veiem el 0-2 al marcador perquè Cristian estava (semblava) perdut contra el GM Alfonso Romero, va i li dóna la volta a la partida. 1-1 i la moral de l’equip puja. Però res. Poc després, cauen 3 partides de cop, i de manera tremenda per algun company. Amores, no encerta en un complicat final i cau davant Gual. Montilla perd també i Ricard Morros, en posició de rematar i posar el 2-4, perd per una errada tàctica.
Enrique Gallardo cau al final, després de lluitar com pot, i Valdés cedeix davant Rakhmanov després de tenir la partida força bé, com mínim per igualar.
Amb l’1-6, perd també Luque contra Tatiana i ens posem 1-7. Queda una apassionant partida entre Mariano Mayans i Marc Narciso que, al final, es decanta pel GM català. En l’anàlisi posterior (a casa és encara més dolorós) es veu que Mariano guanyava immediatament amb Df6+ després d’una imprecisió greu de Marc (Af5??). Amb 1-8 al marcador quedava una partida emocionant. Veure al jove Pere Garriga plantar cara a tot un experimentat GM com Viktor Moskalenko i acabar guanyant va ser un dels moments emotius de la jornada. 6 punts de 6 possibles, 4 d’ells amb les peces negres, fan a Garriga el millor anotador de la Divisió d’honor als primers taulers. Per cert, primera ronda que acaba el darrer i no es passa mig matx passejant.

Acomiadem als companys de l’EEB, amb la sensació (i el comentari que els hi vam fer) de què, amb l’equip titular del Mollet, hagués estat un matx apassionant i que la seva alineació (2 jugadors no habituals, per no dir “fluixos”), i resultat, contra el Sant Andreu, condiciona totalment el grup.

Amb 4 punts de 6 possibles, el Club d’Escacs Mollet hauria d’estar més que satisfet i amb l’objectiu de la permanència al sac però, matemàticament, encara no podem cantar victòria. Segons els nostres càlculs, falta mig punt. Queden 5 rondes. Hem de fer el més fàcil, ja que, el més difícil, ja ho hem fet. Debutar, amb victòria, i guanyar 3 encontres més.

Acta de l’encontre fent click AQUÍ

Galeria fotogràfica al Flickr del Club fent click AQUÍ

Crònica en castellano.

Sábado 28 de febrero nos visitaba la potente Escola d’escacs de Barcelona (ahora abreviaré a EEB, para no escribir el nombre completo 20 veces). Es muy curioso empezar un partido donde sabes, antes de iniciarse, incluso, hace días, que no tienes opciones de ganarlo. Al menos, sin que sea una sorpresa mayúscula.

Éramos conscientes de la mala suerte que hemos tenido en el primer año en División de Honor por dos factores, uno coyuntural (el sorteo de los grupos) y uno fruto de la casualidad (o de una alineación, cuanto menos, sorprendente de la EEB contra el Sant Andreu, alineando dos jugadores de, respectivamente, 2163 y 2031, contra rivales de 2275 y 2273 que aprovecharon para clavar un 4,5 a 5,5 y, por lo tanto, hacer que la EEB viniera a Mollet con el equipo más fuerte que podían alinear.

Al poco de las 16 horas el presidente del club, y delegado este año del equipo, ultimaba la preparación de la sala de juego cuando llegaron la mayoría de jugadores del rival, y su presidente, y delegado, Abel Segura. Ninguna sorpresa, para nosotros, a su (fuerte) alineación y, según comentaban jugadores rivales, para ellos sólo un poco de sorpresa con nuestros tableros 9 y 10, porque sabían que Bachmann y Vocaturo no jugaban. Comentaban que sólo les sorprendían los tableros 9 y 10, pero comentamos amigablemente, que no somos profesionales y que un par de titulares no podían jugar, por razones académicas y personales y no hicieron mucho esfuerzo para venir y jugarían el domingo por la mañana, que les iba mejor.

Empezaba el encuentro, con muy buen ambiente y puntualidad británica, como intentamos siempre (creo que lo conseguimos) que jugamos en casa.

El match empezaba con un susto en la mesa 8. Morais entrega un alfil en la casilla a2 a cambio de 2 peones, “teórico” según él, y que, a los 15 minutos de juego hace que veamos que “pierde pieza”. La compensación contra el fuerte mexicano Ramírez, no fue suficiente al final.

Es cierto que el ajedrez no es una ciencia exacta. Si alguien, en un momento concreto del encuentro, a las 19,30 horas, a las 3 horas de match, detiene las partidas, y las pone en Fritz, Houdini o Rybka, quizás puede pensar que no está la cosa tan mal a pesar de la diferencia de ELO y, de hecho, me gustaría hacerlo por que a las 3 horas: Valdés parece algo mejor contra Rakhmanov, Garriga igualado, con negras, en una posición demencial contra Moskalenko, Mariano parecía aguantar bien contra Narciso, incluso con buenas perspectivas y Cristian sí que parecía peor contra Romero. En el tablero 5 Amores parecía claramente mejor que Gual (el módulo, aquí si, tendrá que hablar), Montilla no tenía clara la posición y, quizás si, parecía inferior y Morros sí que estaba claramente mejor contra Amalia. De hecho, era la partida más clara y en el post-,ortem ella lo reconoció. Por la parte de los “flojitos” como los ha calificado nuestro amigo Pere Reginaldo, Morais estaba perdido hacía rato contra Ramírez y certificaba el 0-1 a las 19,48 horas. Gallardo tenía una posición muy complicada pero con iniciativa y Luque, contra Tatiana, esposa de Moskalenko, lo tenía bastante bien. En aquel momento, repito, a las 19,30, el partido no pintaba mal, al menos para caer derrotados de manera estrepitosa.

Bien, el ajedrez es así: imprevisible. Cuando todos vemos el 0-2 en el marcador porque Cristian estaba (parecía) perdido contra el GM Alfonso Romero, va y le da la vuelta a la partida. 1-1 y la moral del equipo sube. Pero nada. Poco después, caen 3 partidas de golpe, y de manera tremenda por parte de algún compañero. Amores, no acierta en un complicado final y cae Gual. Montilla pierde también y Ricard Morros, en posición de rematar y poner el 2-4, pierde por un error táctico.

Enrique Gallardo cae al final, después de luchar como puede, y Valdés cede ante Rakhmanov después de tener la partida bastante bien, como mínimo para igualar.

Con el 1-6, pierde también Luque contra Tatiana y nos ponemos 1-7. Queda una apasionante partida entre Mariano Mayans y Marc Narciso que, al final, se decanta por el GM catalán. En el análisis posterior (en casa es todavía más doloroso) se ve que Mariano ganaba inmediatamente con Df6+ después de una imprecisión grave de Marc (Af5??). Con 1-8 en al marcador quedaba una partida emocionante. Ver al joven Pere Garriga hacer frente a todo un experimentado GM cómo Viktor Moskalenko y acabar ganando fue uno de los momentos emotivos de la jornada. 6 puntos de 6 posibles, 4 de ellos con las piezas negras, hacen de Garriga el mejor anotador de la División de honor en los primeros tableros. Por cierto, primera ronda que es el último en acabar y no pasea todo el tiempo como acostumbra a hacer.

Despedimos a los compañeros de la EEB, con la sensación (y el comentario que les hicimos) de que, con el equipo titular del Mollet, hubiera sido un partido apasionante y que su alineación (2 jugadores no habituales, para no decir “flojos”), y resultado, contra el Sant Andreu, condiciona totalmente el grupo.

Con 4 puntos de 6 posibles, el Club de Ajedrez Mollet tendría que estar más que satisfecho y con el objetivo de la permanencia en el saco pero, matemáticamente, todavía no podemos cantar victoria. Según nuestros cálculos, falta medio punto. Quedan 5 rondas. Tenemos que hacer lo más fácil, puesto que, lo más difícil, ya lo hemos hecho. Debutar, con victoria, y ganar 3 encuentros más.

 Acta del encuentro haciendo click AQUÍ

Galeria fotográfica en el Flickr del Club haciendo click AQUÍ

IMG_4083

Categories:

Monthly Archive

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información. ACEPTAR

Aviso de cookies