Campions de Catalunya per equips (Divisió d’honor).


Crònica d’en Ramón Caro.

Quan va començar la segona temporada a la màxima categoria dels escacs catalans, teníem un objectiu marcat, amb l’equip disponible: quedar dels quatre primers. Per plantilla, per potencial i per calendari de disponibilitat dels jugadors internacionals, semblava factible passar la primera volta amb 5 punts i fer-ne 2 o 3 a la segona.

Vam acabar la primera volta amb 5 punts, empatats amb el Sabadell, i vam passar al grup pel títol, sabent que hauríem de disputar quatre finals, contra els 4 millors equips del grup I que havien passat també al grup de la final A.

Després de guanyar al Foment Martinenc, a l’Escola d’Escacs de Barcelona (màxim aspirant al títol a l’inici de la lliga) i al Cerdanyola, només quedava guanyar al Figueres, i seríem campions.

Vertigen. Emoció. Expectació. Certs nervis, amb la sensació de què depeníem de nosaltres, però de què no podíem fallar. Una oportunitat única, ja que un dels màxims rivals havia fallat i estava a un punt, el Sabadell, i l’altre favorit a la cursa pel títol, estava a mig punt i també l’havíem guanyat.

Arriben els jugadors del Figueres, puntuals i, de seguida, veiem que porten una alineació bastant habitual, potser amb alguna baixa, però tancant amb un 2100 d’ELO FCDE. Nosaltres, com durant tota la lliga, excepte el dia que vam anar a Lleida, amb la millor alineació disponible, disposats a assegurar el matx. La consigna que havíem repetit uns als altres era arribar als 5,5 punts que ens donaven el matx i, conseqüentment, el títol.

Començava el matx de manera força plàcida, amb les partides desenvolupant-se tranquil·lament i sense que cap d’elles donés cap pista de què es començava a posar favorable als nostres interessos.

Com ha estat un costum al llarg del campionat, Marco Codenotti va anar agafant avantatge i, a poc a poc, estrenyent al rival fins que va posar el primer punt al marcador. Marco ha aconseguit 9 punts de 9 possibles i, per tant, un registre impecable i que, sens dubte, recordarem tota la vida.

Poc després, l’altre italià de l’equip, avui primer tauler, Daniele Vocaturo, i jugant el tram final de la partida amb poc temps al seu rellotge, va aconseguir una important victòria contra el mestre internacional Jorge González. Amb el 2-0 al marcador, tocava donar una ullada a les partides. En aquells moments, la partida de Pere Garriga semblava equilibrada, la de Yago un pel inferior, la de Leonardo amb molt per definir encara, la de Cristian una mica inferior i la de Mariano força interessant pels nostres interessos. Per contra, Esteban tenia una posició aguda i podia passar qualsevol cosa. Javi Amores estava collant de valent i semblava que guanyaria i Ricard estava jugant molt al límit.

Poc després, Pere Garriga posava el 3-0 cap a les 19,30 i Javi Amores un important 4-0 a punt d’arribar a les 20 hores. El públic present, socis, familiars i amics, comença a pensar que el títol pot ser nostre. De fet, amb les partides en joc, només sembla complicada la de Cristian, i la resta no es veien perillar. De seguida, Yago aconsegueix el seu punt i estem 5-0 (els mateixos punts que porta Yago, tants com partides disputades), encara que Mariano, de manera inesperada, cau i ens posem 5-1. Encara paint la derrota del nostre estimat jugador eivissenc, Ricard Morros (que acaba la lliga imbatut) posa el 6-1 al marcador que ens dóna el títol, fita històrica que posa el nom del Club d’Escacs Mollet al palmarès de la competició per equips més important de Catalunya. Mai un club del Vallès Oriental ho havia aconseguit i, per tant, el 16 d’abril de 2016 quedarà com un dia històric a l’esport vallesà.

Amb tot decidit, cauen dos punts més al sac, amb les victòries d’Esteban Montilla (molt fort en el darrer tram del campionat), i de Leonardo Valdés, que posa el 8-1 al marcador, i un impecable registre de 7 punts de 8 partides disputades, amb dos empats i 6 victòries. Bona temporada del nostre jugador “tico”.

La darrera partida en joc, un autèntic despropòsit amb el rellotge com protagonista, és un duel entre Alexandre Pinsach i Cristian Fernández que ens fa estar allà una bona estona, massa, fins que, després de moltes imprecisions, acaba en taules, quan, jugades abans, l’avantatge era clara pel jugador del Figueres.

Final. Resultat molt contundent, com tots els que hem aconseguit aquest any, excepte, lògicament, els dos dies que vam perdre els nostres encontres.

Alegria a la sala de joc. Els jugadors del Figueres ens feliciten i marxen, perquè el camí és llarg.

Obrim unes ampolles de cava i gaudim d’uns extraordinaris pastissos preparats per la mare d’en Pere Garriga, que fan les delícies del públic, mentre ens anem mentalitzant del que hem aconseguit.

Molta feina darrera d’aquest primer títol de Divisió d’honor. Molt esforç col·lectiu i també individual i, sobretot, molta il·lusió i ganes de fer història. Un equip que va començar a caminar a la màxima categoria fa un any i que, al segon any, ha aconseguit el complicat i anhelat títol. Fitxatges de jugadors joves com els mestres internacionals Marco Codenotti i Yago de Moura, i el gran mestre Twan Burg, per completar un equip que vam anar definint amb els grans mestres Axel Bachmann i Daniele Vocaturo i el mestre internacional Leonardo Valdés, primeres incorporacions al club.

Toca fer capítol d’agraïments i, sens dubte, el primer agraïment als jugadors “de la casa”, o incorporats en els darrers anys i que han tingut una actitud exemplar, no només aquesta temporada, sinó en totes les que porten al club. Voldria començar pels joves Pere Garriga, Cristian Fernández, Javi Amores i Jordi Bals, que han jugat amb il·lusió i ganes i han aportat molt, en l’àmbit escaquístic i també, pel seu creixement personal, sense oblidar a Mariano Mayans, incorporat al club per defensar el primer tauler a Primera Divisió i que ha fet esforços molt importants, vivint a Eivissa, i jugant sempre que ha pogut amb nosaltres. Després, el nostre vicepresident, i jugador més veterà de l’equip, i anomenat “fons d’armari” per alguns, i que ha desplegat un joc espectacular, acabant imbatut el campionat, disputant 10 de les 11 partides de la lliga, en Ricard Morros. No podem oblidar tampoc a Guillem García, que va venir al club de la mà d’uns amics comuns i que, a poc a poc, s’ha fet un mes del club i un dels grans actius de l’equip amb els seus comentaris per whatsapp o correu electrònic, les seves anàlisis tan ben documentats i el seu humor tan peculiar. També hauriem de destacar a Esteban Montilla, un desconegut per molts de nosaltres i que, després de parlar amb mi, va arribar a Mollet per defensar un tauler a Divisió d’honor, i es va convertir en un de nosaltres en temps rècord. Aquest any, després d’un inici dolent (en paraules seves), ha aconseguit guanyar força partides consecutives i ha acabat amb la meitat dels punts. Apart dels titulars fins al 10 de la llista, també han contribuït jugadors no titulars, als que volem agrair la seva valuosa participació, com Jordi Bals, Eugeni Romero, Paco Fernández, Tere Muñoz i Jonathan Luque, que han estat a la disposició del club i van donar tot el que podien en els moments en què es necessitava la seva presència.

Agraïment personal a la junta directiva que m’ha permés actuar amb total llibertat en la configuració de l’equip i planificació dels jugadors a alinear, tasca força complicada i on he comptat amb la seva confiança, sempre de comú acord i buscant els millors interessos pel club i l’equip. També el suport dels socis ha estat molt important, donant suport a la junta directiva en aquest segon any a la màxima categoria dels estats catalans.

No oblidaré tampoc a l’Ajuntament, amb el seu suport incontestable, ni a les persones i empreses que, d’una manera o un altre, ens han donat suport ara, i sempre, ni als mitjans de comunicació locals i comarcals que es fan ressò de les nostres activitats socials i esportives.

Som campions i això no ens ho treu ningú però, el més important, és que aquest club està viu i ara ens hem de replantejar les fites del futur, que passen per créixer, per tenir més nens i nenes jugant a escacs a Mollet, per desenvolupar més i millors activitats i, per descomptat, mantenir l’equip a Divisió d’honor i aconseguir que els equips filials es consolidin i puguin pujar de categoria.

Ara, a gaudir del triomf i a mirar endavant.

Acta de l’encontre fent click AQUÍ

Fotografies del matx fent click AQUÍ

Fotografíes de la celebració fent click AQUÍ

Reportatge a Vallés Visió fent click AQUÍ

Crónica en castellano:

Cuando empezó la segunda temporada en la máxima categoría del ajedrez catalán, teníamos un objetivo marcado, con el equipo disponible: quedar de los cuatro primeros. Por plantilla, por potencial y por calendario de disponibilidad de los jugadores internacionales, parecía factible pasar la primera fase con 5 puntos y hacer 2 o 3 a la segunda.

Acabamos la primera fase con 5 puntos, empatados con el Sabadell, y pasamos al grupo por el título, sabiendo que tendríamos que disputar cuatro finales, contra los 4 mejores equipos del grupo y que habían pasado también al grupo de la final A.

Después de ganar al Foment Martinenc, a la Escola d’escacs de Barcelona (máximo aspirante al título al inicio de la liga) y al Cerdanyola, sólo quedaba ganar al Figueres, y seríamos campeones.

Vértigo. Emoción. Expectación. Ciertos nervios, con la sensación de que dependíamos de nosotros, pero de que no podíamos fallar. Una oportunidad única puesto que uno de los máximos rivales había fallado y estaba a un punto, el Sabadell, y el otro favorito en la carrera por el título, estaba a medio punto y también le habíamos ganado.

Llegan los jugadores del Figueres, puntuales y, en seguida, vemos que traen una alineación bastante habitual, quizás con alguna baja, pero cerrando con un 2100 de ELO FCDE. Nosotros, como durante toda la liga, excepto el día que fuimos a Lleida, con la mejor alineación disponible, dispuestos a asegurar el partido. La consigna que habíamos repetido unos a otros era llegar a los 5,5 puntos que nos daban el encuentro y, consecuentemente, el título.

Empezaba el encuentro de manera bastante plácida, con las partidas desarrollándose tranquilamente y sin que ninguna de ellas diera ninguna pista de que se empezaba a poner favorable a nuestros intereses.

Cómo ha sido una costumbre a lo largo del campeonato, Marco Codenotti fue cogiendo ventaja y, despacio, apretando al rival hasta que puso el primer punto en elmarcador. Marco ha conseguido 9 puntos de 9 posibles y, por lo tanto, un registro impecable y que, sin duda, recordaremos toda la vida.

Poco después, el otro italiano del equipo, hoy primer tablero, Daniele Vocaturo, y jugando el tramo final de la partida con poco tiempo en su reloj, consiguió una importante victoria contra el maestro internacional Jorge González. Con el 2-0 en el marcador, tocaba dar un vistazo a las partidas. En aquellos momentos, la partida de Pere Garriga parecía equilibrada, la de Yago un poco inferior, la de Leonardo con mucho por definir todavía, la de Cristian un poco inferior y la de Mariano bastante interesante para nuestros intereses. Por el contrario, Esteban tenía una posición aguda y podía pasar cualquier cosa. Javi Amores estaba apretando de lo lindo y parecía que ganaría y Ricard estaba jugando al límite, una posición a cara o cruz.

Poco después, Pere Garriga ponía el 3-0 hacia las 19,30 y Javi Amores un importante 4-0 a punto de llegar a las 20 horas. El público presente, socios, familiares y amigos, empieza a pensar que el título puede ser nuestro. De hecho, con las partidas en juego, sólo parece complicada la de Cristian, y el resto no se veían peligrar. En seguida, Yago consigue su punto y estamos 5-0 (los mismos puntos que lleva Yago, tantos como partidas disputadas), aunque Mariano, de manera inesperada, pierde, y nos ponemos 5-1. Todavía asimilando la derrota de nuestro estimado jugador ibicenco, Ricard Morros (que acaba la liga imbatido) pone el 6-1 en el marcador y que nos da el título, hito histórico que coloca el nombre del Club d’Escacs Mollet en el palmarés de la competición por equipos más importante de Catalunya. Nunca un club del Vallès Oriental lo había conseguido y, por lo tanto, el 16 de abril de 2016 quedará como un día histórico en el deporte vallesano.

Con todo decidido, caen dos puntos más al saco, con las victorias de Esteban Montilla (muy fuerte en el último tramo del campeonato), y de Leonardo Valdés, que pone el 8-1 en el marcador, y un impecable registro de 7 puntos de 8 partidas disputadas, con dos empates y 6 victorias. Buena temporada de nuestro jugador “tico”.

La última partida en juego, un auténtico despropósito con el reloj como protagonista, es un duelo entre Alexandre Pinsach y Cristian Fernández que nos hace estar allí un buen rato, demasiado, hasta que, después de muchas imprecisiones, acaba en tablas, cuando, jugadas antes, la ventaja era clara para el jugador del Figueres.

Final. Resultado muy contundente, como todos los que hemos conseguido este año, excepto, lógicamente, los dos días que perdimos nuestros encuentros.

Alegría en la sala de juego. Los jugadores del Figueres nos felicitan y se marchan, porque el camino es largo.

Abrimos unas botellas de cava y disfrutamos de unos extraordinarios pasteles preparados por la madre de Pere Garriga, que hacen las delicias del público, mientras nos vamos mentalizando de lo que hemos conseguido.

Mucho trabajo para conseguir este primer título de División de honor. Mucho esfuerzo colectivo, y también individual y, sobre todo, mucha ilusión y ganas de hacer historia. Un equipo que empezó a andar en la máxima categoría hace un año y que, en el segundo año, ha conseguido el complicado y anhelado título. Fichajes de jugadores jóvenes como los maestros internacionales Marco Codenotti y Yago de Moura, y el gran maestro Twan Burg, para completar un equipo que fuimos definiendo con los grandes maestros Axel Bachmann y Daniele Vocaturo y el maestro internacional Leonardo Valdés, primeras incorporaciones en el club para iniciar el camino en División de honor.

Toca capítulo de agradecimientos y, sin duda, el primer agradecimiento a los jugadores “de la casa”, o incorporados en los últimos años y que han tenido una actitud ejemplar, no sólo esta temporada, sino en todas las que llevan en el club. Querría empezar por los jóvenes Pere Garriga, Cristian Fernández, Javi Amores y Jordi Bals, que han jugado con ilusión y ganas y han aportado mucho, en el ámbito ajedrecístico y también, por su crecimiento personal, sin olvidar a Mariano Mayans, incorporado al club para defender el primer tablero en Primera División y que ha hecho esfuerzos muy importantes, viviendo en Ibiza, y jugando siempre que ha podido con nosotros. Después, nuestro vicepresidente, y jugador más veterano del equipo, y llamado “fondo de armario” por algunos, y que ha desplegado un juego espectacular, acabando imbatido el campeonato, disputando 10 de las 11 partidas de la liga, Ricard Morros. No podemos olvidar tampoco a Guillem García, que vino al club de la mano de unos amigos comunes y que, despacio, se ha hecho uno más del club y uno de los grandes activos del equipo con sus comentarios por whatsapp o correo electrónico, sus análisis tan bien documentados y su humor tan peculiar. También tendríamos que destacar a Esteban Montilla, un desconocido para muchos de nosotros y que, después de hablar conmigo, llegó a Mollet para defender un tablero a División de honor, y se convirtió en uno de nosotros en tiempo récord. Este año, después de un inicio malo (en sus propias palabras), ha conseguido ganar bastantes partidas consecutivas y ha acabado con la mitad de los puntos. Aparet de los titulares hasta el 10 de la lista, también han contribuido jugadores no titulares, a los que queremos agradecer su valiosa participación, como Eugeni Romero, Paco Fernández, Tere Muñoz y Jonathan Luque, que han estado a disposición del club y dieron todo loque pudieron en los momentos en que se necesitaba su presencia.

Agradecimiento personal a la junta directiva que me ha permitido actuar con total libertad en la configuración del equipo y planificación de los jugadores a alinear, tarea bastante complicada y dónde he contado con su confianza, siempre de mutuo acuerdo y buscando los mejores intereses por el club y el equipo. También el apoyo de los socios ha sido muy importante, apoyando a la junta directiva en este segundo año en la máxima categoría del ajedrea catalan.

No olvidaré tampoco al Ayuntamiento, con su apoyo incontestable, ni a las personas y empresas que, de una manera u otra, nos han apoyado ahora, y siempre, ni a los medios de comunicación locales y comarcales que se hacen eco de nuestras actividades sociales y deportivas.

Somos campeones y esto no nos lo quita nadie pero, lo más importante, es que este club está vivo y ahora nos tenemos que replantear los objetivos del futuro, que pasan por crecer, por tener más niños y niñas jugando a ajedrez en Mollet, en desarrollar más y mejores actividades y, por supuesto, mantener el equipo en División de honor y conseguir que los equipos filiales se consoliden y puedan subir de categoría.

Ahora, a disfrutar del triunfo y a mirar adelante.

25887830773_e60a2917cf_o

Categories:

Monthly Archive

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información. ACEPTAR

Aviso de cookies