Sant Andreu – Mollet

No va poder ser.

Vam portar la millor alineació possible i no va poder ser. El nostre objectiu de la salvació és molt a prop, però faltava mig punt per passar al grup que dóna dret a la disputa del títol i la salvació automàtica. Cal dir que no traiem mèrit al Sant Andreu però, en condicions normals, si l’Escola d’Escacs de Barcelona hagués portat un equip similar al que van portar contra nosaltres és molt possible que hagueren perdut, com molt empatat, i no haguessin arribat amb 3,5 punts a l’enfrontament contra nosaltres. Però no ens lamentem. Ho sabíem des del dia que vam veure el resultat. Curiós va ser acabar el matx i veure l’alineació de l’Escola d’Escacs contra Cerdanyola amb els dos darrers taulers també força diferents dels que van portar a Mollet.

Vam arribar a Sant Andreu amb molta il·lusió per donar guerra. Un cop al local del Sant Andreu, entranyable però, potser, dels locals menys adients de la Lliga per disputar un matx de Divisió d’honor per les seves dimensions, l’espai disponible i l’acústica. Al ser tan petit, qualsevol conversa dels espectadors se sent molt i pot arribar a molestar. La gent del Sant Andreu, encantadora, i la majoria vells coneguts, inclús els que no jugaven com Anguera o Travesset senior, va compartir una estona de xerrada amb els que estàvem de tafaners.
Quan comences un matx amb desavantatge d’ELO a tots els taulers has de ser molt optimista, o molt inconscient, per pensar que pots guanyar. Tot i que els escacs no són una ciència exacta, realment, era complicat.

Taules molt ràpides entre els amics, i vells coneguts, Ricard Morros i Joaquim Travesset.
Durant una bona estona, i fins a quasi les 19,00 hores, no va succeir res a les partides i la situació pintava força bé, com per somiar amb empat i, fins i tot, victòria.
Pintava molt bé la de Leonardo, semblava taules la de Pere, Cristian tenia una posició demencial (per un moment, vam pensar que Amores l’havia posseït), Amores tenia una posició tranquil·la i tablífera (sembla que Paco Fernández estava jugant), Montilla estava força millor, Bals ja pintava malament i no semblava poder refusar el fort atac del rival, Guillem estava molt bé, Eugeni apuntava a derrota, tot i que lluitava com un gladiador i Kiriam, debutant a la jornada, tenia una molt digna posició amb un rival que li treia quasi 300 punts.

Però ja sabem que passa amb els escacs. Cau Jordi Bals, a les 19,23 hores i encara tenim esperances de fer quelcom al matx.
A les 8 de la tarda, Eugeni Romero perd i posa el 2,5-0,5 al marcador.
En aquell moment, Cristian provoca una allau d’espectadors a la seva partida que fa un tomb espectacular amb un sacrifici molt ben calculat que sembla que porta a la victòria. Pere sembla que aconseguirà taules amb sort i Leonardo que, com de costum, estava molt bé, ja ha perdut avantatge. El mestre ha patit diversos cop el mateix: sortir millor de l’obertura, aconseguir avantatge, i acabar perdent. Li està faltant sort.
Montilla té ja un clar avantatge i Amores no sembla que pugui fer res més que signar taules tot i haver intentat forçar. Kiriam ha passat de poder entaular, inclús guanyar, a estar malament i Guillem clarament superior sembla que aconseguirà el punt. El matx pinta malament i no sembla que es pugui guanyar. De fet, alguns ja ho donen per perdut. El cronista, delegat i president, optimista, pensa que empatarem, quan Cristian guanya el mestre FIE iranià Akbarinia i posa el 2,5-1,5 al marcador. Pocs minuts després, les taules d’Amores fan pujar el 3-2 al marcador. En aquell moment, perd Valdés i, amb el 4-2 i la més que probable derrota de Kiriam, el 5-2 ja és una realitat. Tot i que les partides de Guillem i Montilla semblen guanyades i, per tant, arribarem a 5-4, tenim clar que Pere, el nostre valuós jove company, avui no podrà guanyar. De fet, fer taules va ser una mica miraculós tal com va anar el final.
Amb 4,5 a 2,5 i 3 partides en joc, el matx ja ha acabat excepte que a Daniel Travesset li agafi una lipotímia o li caigui la bandera. La partida està encarrilada malgrat la lluita de Kirian per aguantar. Gran partida del company Vicente que va donar la cara en el seu debut. Guanya Guillem i Kirian perd 4 minuts després i, amb el 5,5 a 3,5 només queda veure com Esteban Montilla, amb gran precisió al final, acaba posant el 5,5-4,5 que dóna al Sant Andreu un merescut lloc al grup que lluitarà pel títol. Els felicitem esportivament, com ha de ser, i marxem amb la sensació estranya d’haver fet un gran paper a la primera volta, amb més punts que el Barberà (primer classificat) que acaba amb 40 contra 41,5 nostres.

Hem estat el cinquè millor equip en puntuació individual dels 16 equips de Divisió d’honor, i passem al grup del descens, encara que, tot s’ha de dir, amb 4 punts, és bastant improbable que baixem de categoria. Com nota curiosa, i per molt que alguns diguin que no és així o que no és per tant, el quart classificat del grup I passa amb 3,5 punts, i el Sant Andreu amb 36,5 punts, cinc menys que nosaltres i el Figueres amb 31, ni més ni menys que 10,5 punts menys.

Ara ens queda afrontar quatre finals, contra Montcada, Catalunya, Foment Martinenc i Peona i Peó i gaudir del final de la primera temporada a la màxima categoria dels escacs catalans.

Com a president, i no com cronista habitual, vull agrair a tots els jugadors, no només l’esforç setmana rere setmana, sinó l’ambient excel·lent entre ells i la camaraderia que fan que sigui tot un honor acompanyar-los i gaudir del seu joc però, especialment, de moments amb ells.

Endavant, nois!
Acte de l’encontre fent click AQUÍ

Crónica en castellano.

No pudo ser.

Llevamos la mejor alineación posible y no pudo ser. Nuestro objetivo de la salvación es muy cerca, pero faltaba medio punto para pasar al grupo que da derecho a la disputa del título y la salvación automática. Hay que decir que no quitamos mérito al Sant Andreu pero, en condiciones normales, si la Escuela de Ajedrez de Barcelona hubiera traído un equipo similar al que trajeron contra nosotros es muy posible que hubiesen perdido, como mucho, empatado, y no hubieran llegado con 3,5 puntos al enfrentamiento contra nosotros. Pero no nos lamentamos. Lo sabíamos desde el día que vimos el resultado. Curioso fue acabar el partido y ver la alineación de la Escuela de Ajedrez contra Cerdanyola con los dos últimos tableros también bastante diferentes de los que trajeron a Mollet.

Llegamos a Sant Andreu con mucha ilusión para dar guerra. Una vez en el local del Sant Andreu, entrañable pero, quizás, de los locales menos adecuados de la Liga para disputar un partido de División de honor por sus dimensiones, el espacio disponible y la acústica. Al ser tan pequeño, cualquier conversación de los espectadores se escucha mucho y puede llegar a molestar. La gente del Sant Andreu, encantadora, y la mayoría viejos conocidos, incluso los que no jugaban como Anguera o Travesset senior, compartió un rato de charla con los que estábamos de mirones.

Cuando empiezas un partido con desventaja de ELO en todos los tableros tienes que ser muy optimista, o muy inconsciente, para pensar que puedes ganar. A pesar de que el ajedrez no es una ciencia exacta, realmente, era complicado.

Tablas muy rápidas entre los amigos, y viejos conocidos, Ricard Morros y Joaquim Travesset.
Durante un buen rato, y hasta casi las 19,00 horas, no sucedió nada en las partidas y la situación pintaba bastante bien, como para soñar con empate y, incluso, victoria.
Pintaba muy bien la de Leonardo, parecía tablas la de Pere, Cristian tenía una posición demencial (por un momento, pensamos que Amores lo había poseído), Amores tenía una posición tranquila y tablífera (parece que Paco Fernández estaba jugando con el cuerpo de Javi), Montilla estaba bastante mejor, Bals ya pintaba mal y no parecía poder rehusar el fuerte ataque del rival, Guillem estaba muy bien, Eugeni apuntaba a derrota, a pesar de que luchaba como un gladiador y Kiriam, debutante de la jornada, tenía una muy digna posición con un rival que le sacaba casi 300 puntos.

Pero ya sabemos que pasa con el ajedrez. Cae Jordi Bals, a las 19,23 horas y todavía tenemos esperanzas de hacer algo en el encuentro. A las 8 de la tarde, Eugeni Romero pierde y pone el 2,5-0,5 en el marcador.
En aquel momento, Cristian provoca un alud de espectadores en su partida que da una vuelta espectacular con un sacrificio muy calculado que parece que lleva a la victoria. Pere parece que conseguirá tablas con suerte y Leonardo que, como de costumbre, estaba muy bien, ya ha perdido la ventaja. El maestro ha sufrido varios golpes iguales: salir mejor de la apertura, conseguir ventaja, y acabar perdiendo. Le está faltando suerte o capacidad de remate.

Montilla tiene ya una clara ventaja y Amores no parece que pueda hacer nada más que firmar tablas a pesar de haber intentado forzar. Kiriam ha pasado de poder entablar, incluso ganar, a estar mal y Guillem, claramente superior, parece que conseguirá el punto. El partido pinta mal y no parece que se pueda ganar. De hecho, algunos ya lo dan por perdido. El cronista, delegado y presidente, optimista, piensa que empataremos, cuando Cristian gana el maestro FIDE iraní Akbarinia y pone el 2,5-1,5 en el marcador. Pocos minutos después, las tablas de Amores hacen subir el 3-2 al marcador. En aquel momento, pierde Valdés y, con el 4-2 y la más que probable derrota de Kiriam, el 5-2 ya es una realidad. A pesar de que las partidas de Guillem y Montilla parecen ganadas y, por lo tanto, llegaremos a 5-4, tenemos claro que Pere, nuestro valioso joven compañero, hoy no podrá ganar. De hecho, hacer tablas fue un poco milagroso tal como fue el final.

Con 4,5 a 2,5 y 3 partidas en juego, el partido ya ha acabado excepto que a Daniel Travesset le coja una lipotímia o le caiga la bandera. La partida está encarrilada a pesar de la lucha de Kirian para aguantar. Gran partida del compañero Vicente que dio la cara en su debut. Gana Guillem y Kirian pierde 4 minutos después y, con el 5,5 a 3,5 sólo queda ver como Esteban Montilla, con gran precisión en un final que tuvo complicado un rato antes, acaba poniendo el 5,5-4,5 que da al Sant Andreu un merecido lugar en el grupo que luchará por el título. Los felicitamos deportivamente, como tiene que ser, y marchamos con la sensación extraña de haber hecho un gran papel en la primera vuelta, con más puntos que Barberà (primer clasificado) que acaba con 40 contra 41,5 nuestros, pero con 6 victorias de match en lugar de 4 nuestras.

Hemos sido el quinto mejor equipo en puntuación individual de los 16 equipos de División de honor, y pasamos al grupo del descenso, aunque, todo se tiene que decir, con 4 puntos, es bastante improbable que bajemos de categoría. Como nota curiosa, y por mucho que algunos digan que no es así o que no es por lo tanto, el cuarto clasificado del grupo I pasa con 3,5 puntos, y el Sant Andreu con 36,5 puntos, cinco menos que nosotros y el Figueres con 31, nada más y nada menos que 10,5 puntos menos.

Ahora nos queda afrontar cuatro finales, contra Montcada, Cataluña, Foment Martinenc y Peona i Peó y disfrutar del final de la primera temporada en la máxima categoría del ajedrez catalán.

Como presidente, y no como cronista habitual, quiero agradecer a todos los jugadores, no sólo el esfuerzo semana trás semana, sino el ambiente excelente entre ellos y la camaraderia que hacen que sea todo un honor acompañarlos y disfrutar de su juego pero, especialmente, de momentos con ellos.

Adelante, chicos!

Acta del encuentro haciendo click AQUÍ

Categories:

Monthly Archive

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información. ACEPTAR

Aviso de cookies